måndag, mars 31, 2014

hejdå mars

Mars var månaden då våren kom och blogginspirationen sprang sin väg viftandes med armarna i yrhet över sena kvällar och solljus. När jag väl är stilla sitter jag gärna här, i en solfläck, och kanske stickar ett varv på ännu en tröja i tjockt garn.


Eller tittar till mina nysådda pelargoner, tomater, morötter, basilika och purjolök. Det är viktigt att titta ungefär en gång i timmen från stunden fröerna är i jorden. Här det kommit upp nått än? Nu då? Nu då? Nu då?
Jag älskar den här tiden.

söndag, mars 23, 2014

sticka mig en igelkott

Det är sällan jag stickar saker som inte är klädrelaterade, men så såg jag en så fin igelkott som bara måste få bli till! Det är en liten pärla till mönster, smart konstruerat, inget som behöver sys ihop, och jag fascineras över att några ökningar och minskningar kan skapa ett litet ansikte. Till och med en liten mun! Purl bee ligger bakom det hela och mönstret finns gratis här.


På alla stickor och utan fyllning ser det lite ut som något lätt obehagligt ur en Tim Burtonfilm.

torsdag, mars 20, 2014

alla dessa faser

Planeringen, drömmandet, tänkandet och inspirationen. Form och funktion, känsla och vision. De blir till små teckningar som inte säger mycket om hur slutmålet ska se ut. Mer som minnestriggers till bilderna i huvudet och känslan i händerna. Mått på ett papper.


Knådandet, återvinnandet, görandet. Leran på skivan, sår på händerna av chamotten, frustration och meditation och perfektion. Aldrig riktigt nöjd, alltid på väg mot tydligare, renare, närmare känslan i visionen. Skönheten när det går, som framkallning i ett mörkerrum. Kalla fingrar och leriga hårslingor. Det syns att jag drejar med hela kroppen.


El(d)en och leran, lika hett som lava. Bränningen som får godset att säga ping när man knäpper på det. Pulvret som smälter till något mellan berg och glas. Keramiken blir något som kallas färdigt och kan fortsätta livet utanför verkstan. Och cyklerna börjar om och om igen.

onsdag, mars 19, 2014

vaddå snö?

Nejje! Inte så här!
Bytbytbyt, jag vill ha tillbaka koltrasten om kvällen och tunna vårjackan., grus under cykeldäcken och soliga stigar.
Jag går och surar en stund.


söndag, mars 16, 2014

med en köksvals

Min födelsedag gjorde mig så glad! Jag tycker ofta att det kan kännas lite jobbigt att fylla år. Jag har nån sorts lågmält pågående åldersnoja över att bli äldre och inte längre självklart vara "den unga" i alla sammanhang, även om det något vägdes upp av att jag var tvungen att visa leg för att komma in på en pub häromveckan vilket tydligen visar att det är tveksamt om jag egentligen ser ut att vara över 18.

Men när väl födelsedagen kommer känns det ofta rätt bra. Man får ha kalas och folk är glada och säger grattis till en och man får fira livet sådär i största allmänhet. Skåla för våren, för fåglarna, nutiden och framtiden! I år glömde jag säga åt folk att låta bli att ge mig presenter och fick så himla mycket fint! Biljett till Klungan, pelargonskott och en jättebalkongkruka, block och böcker och helt galet fina handtryckta tyger från Afroart. Tack vänner!


Det var dadelbollar och halloncheesecake, absint och billigt vin, vi dansade vals i strumplästen i mitt lilla kök till dragspel och fiol (åh, finaste!), spelade Jeopardy med konsttema, och satte snurriga öron på van Gogh. Så jag känner mig lite mer redo, att nu ta vara på mitt sista år som 20-nånting och göra det helt awesome.

lördag, mars 15, 2014

med vår runt själen


Vintergäck, snödroppar och krokusar står i backarna och på kvällarna sjunger koltrasten och får mig att känna försommarkänslor. Jag har aldrig fyllt år, marsbarn från norrland som jag är, med så mycket vår runt själen. Jag älskar det!

Ikväll firas det med fest för konsten och livet, det ska drickas absint och billigt rödvin, ätas bröd och ost och skålas för våren, livet och tiderna som virvlar runtomkring oss. Vi ska sätta örat på van Gogh (istället för svansen på åsnan) och kanske blir det ett eller annat konstverk målat. I godisskålen ligger tokgoda dadelbollar med ingefära.


Dadelbollar
ca: många.

30 dadlar
4 dl sötmandel (eller andra nötter)
4 tsk kako
1 dl kokosflingor
2-3 msk vatten eller olja
1-2 tsk havssalt
1-2 tsk ingefära

lördag, mars 08, 2014

en dag som denna

Här ska det firas 8e mars som en kung/drottning! Huvudstad, vårväder, middag, Gardell på scen och nattdans till grymma kvinnliga Djs. Önskar dig en helt fantastisk kvinnodag, oavsett hur du uppmärksammar den. 

Och, om du känner någon med behov att gnälla en dag som denna:

tisdag, mars 04, 2014

styvmoderligt behandlad


Keramiken har fått väldigt lite uppmärksamhet ända sedan november när jag renoverade och flyttade för fullt, och sen blev det jul och ny termin och en krävande kurs. Jag hoppas att det värsta ligger bakom mig nu -för jag längtar dit! Efter att känna leran röra sig och ändra form mellan händerna. Jag vet att jag inte klarar av att dreja om jag samtidigt är stressad över allt annat, så det har bara varit att vänta ut allt.

Nu har jag börjat med lite mjukstart i verkstan, har blandat till nya glasyrer, glaserat kannor och skålar och ser fram emot lite färg! Jag tror att de kommer bli riktigt riktigt bra och kännas som mina färger. Det blir en blank vit, ljusblå och en ganska varmt grå. Ser så fram emot nästa ugnstömning! Och, så fort världen snurrar lite långsammare, att börja dreja igen!