tisdag, maj 31, 2016

litet ylle

Här syns hela outfiten ihop!
Det är första gången jag stickat ett helt kit så här, med tanke på att plaggen skulle passa ihop i stil, färg och storlek. Väldigt mysig och rolig grej att göra! Här väntas inga barn, så endera kommer de små plaggen att ges bort till något barn i min närhet, eller sparas till den dag de kommer till användning. Världens bästa mellanprojekt har de varit, det är en särskild känsla att sticka smått och mjukt.
 

söndag, maj 29, 2016

rätstickat

 
Mitt första mellanprojekt var en liten rätstickad kofta med spetsmönster. Mönstret har jag fått från dödergök, hon använder det i en fantastiskt fin kofta! Jag har tänkt kopiera den vid tillfälle, tänker att beroende på garn kan den bli en riktigt vardagsfin kofta, eller en tweedigt rejäl höst- och vårkofta. Mönstret gifte sig bra med rätstickningen, och gjorde den lilla koftan roligare att sticka och lite mer arbetad. Tycker att den blev jättefin!
 
Garn: Abuelita merino
Stickor: nr 3½
Mönster: eget, med spetsmönster från dödergök
 
 
Efter mina två walnuss-koftor hade jag en liten snutt gråbeige Abuelita merino kvar, så det fick bli en liten rätstickad triangelsjal. Jag ökade i sidan i början av varje varv (sticka 2m i 1, x2) vilket resulterade i en väldigt utdragen triangel - perfekt! Skulle kunna tänka mig samma modell åt mig själv. I ena snibben gjorde jag ett knapphål, och på den andra sydde jag fast en knapp så att sjalen kan knäppas fram. Bra på en barnsjal tänker jag!
 
Garn: Abuelita merino
Stickor: nr 4
Mönster: enkelt, som beskrivet ovan
 
Visst blev de rätt charmiga ihop?
 

fredag, maj 27, 2016

krabbebukser

Jag hade inte trott att det skulle vara så roligt att sticka små barnbraller, men det var det verkligen! Tanken var att sticka ett par i storleken runt 0-3 månader, och anpassade ett (eller två) mönster efter mitt tunnare garn och stickor... trodde jag. De blev mycket större än planerat, mer i storleken 2 år än 2 månader. Men de var så roliga att sticka, och jag hade ju bestämt mig, så det fick bli ett par till.
 
 
Garn: Pickles pure wool, färgen nykvarnet
Stickor: nr 2½ och 3
Mönster: Ett mischmash mellan Pickles Krabbebukser, drops cozy and cute, och min egen idé
 
Det mysigaste med byxorna, förutom att det är extremt gulligt med häng + tajta ben på pyttemänniskor, är den instickade kanten i midjan. Tillfredsställande att göra det i ett med stickningen, och sen det väldigt squishy resultatet.
 
Glad fredag på er!
 

onsdag, maj 25, 2016

Kulekyse

Kanske världens sötaste mössa!
Efter att jag stickade Alex timmerhuggartröja hade jag drygt två nystan kvar i det fantastiska kastanjebruna garnet från pickles. En liten del av det blev en mössa i storlek pytte.
 
 
Garn: Pickles pure wool, i färgen Nykvernet
Stickor: nr 2½ och 3
Mönster: Kulekyse, av Charlotte Pettersen
 
Efter alla stora projekt, och med stressen i magen, ville jag bara sticka något smått som inte krävde den tankeverksamhet och noggrannhet som ligger i att sticka något åt en själv. Barnkläder är (när min egen möss- och vantlåda är välfylld) mitt bästa mellanprojekt.
 
 
Utöver kulekysen har jag stickat en liten kofta, sjal och två par byxor. Mer om dem i kommande inlägg!

lördag, maj 21, 2016

selburoser

Jag såg en tröja på instagram och föll handlöst. Tröjan var stickad av Pinneguri, eller som hon heter på riktigt; Ann Myhre, och har sedan dess kommit ut som ett mönster som går under namnet Vinterstorm. Hon hade stickad den i en fantastisk version med ljus bottenfärg, ljusblå roser/stjärnor med en rostorange strimma och halskant i samma färg. Stjärnmönstret är en version av klassiska selburoser, och jag har ärligen kopierat dem från hennes mönster... Men äras den som äras bör - hennes tröjmönster är väl värt att köpa för den som inte vill uppfinna hjulet själv!
 
 
Till skillnad från min inspirationskälla valde jag att göra en kofta, och för att få en lägre halsringning fram stickade jag en omgång av stjärnorna över nacke och axlar och ökade samtidigt fram över bröstet för att få en mjuk ringning. Lite meckigt, men jag är så sjukt stolt över att jag lyckades göra en (ehum) perfekt halsringning! Det är första gången jag försöker forma halsöppningen själv, på annat sätt än raglan.
 
Det har varit ett riktigt kärleksprojekt från början till slut. Snabbstickad trots att den är helmönstrad (den första helmönstrade tröja jag gjort), i färger som jag älskar. Alla fanns hemma i stickkorgen, men jag behövde beställa mer av det ljusgrå och det helt fantastiskt vackra gråblå garnet från Isager. Trots tunt garn har jag stickat hela på stickor nr 4, i vanliga fall brukar jag ha nr 3 till den här löpmetern. För en som alltid gillat tät stickning är det en trevlig upptäckt att lösare stickning också funkar, och kan kännas helt rätt när det är mönsterstickning som "håller samman" tyget.
 
 
Det är den första vuxenkofta jag steekat, och min första steek på symaskin. Jag fick sedan "glädjen" att klippa i koftan ytterligare en gång när jag märkte att jag stickat kroppen för lång. Så jag klippte helt sonika bort en rad stjärnor i nederkant och stickade på en ny kant. Lånade koftkantsversionen från Siri och tycker att den roströda kanten binder ihop koftan fint och får den att kännas varm.
 
Garn: Ljusgrått entrådigt Kampes, hållet dubbelt, Gråblått Isager Tvinni, hållet dubbelt, tvåtrådigt röstrött Kampes
Stickor: 3½ till kanterna och 4 till kroppen
Mönster: Starkt inspirerat av Pinneguris Vinterstorm, men jag har gjort mönstret efter eget huvud
 
Har en känsla av att den här kommer bli använd mycket och länge!

onsdag, maj 18, 2016

Siri

Näst ut i baklängesgenomgången av färdiga projekt; Siri! Min lyxstickning som jag började på under julledigheten. Jag gillade verkligen att sticka den!
 
 
Mönstret är välskrivet och väldigt väl uttänkt. Bladmönstret som växer fram och samtidigt formar oket är grymt snyggt i sin enkelhet, även om det ger lite kramp i händerna att sticka det.. Knappkanterna gillar jag också, Linneas modell att ha två knappar nära varandra i halsknäppningen är superfint, och den lilla detaljen att halskanter går "förbi" knappkanten tycker jag om.
 
Koftan har redan använts en massa i vår, min bästa kofta under tunna vårjackan och fin att använda som enda ytterplagg. Shetlandsulden har en fantastiskt gräsgrön färg och jag inbillar mig att det håller på att bli lite mjukare med användning. Det är inte stickigt, mer lite styvt, vilket får strukturmönstret att framträda bra.
 
 
Garn: Shetlandsuld, hållet dubbelt
Stickor: 3½ till knappkant och 4 till koftan
Mönster: Siri, av Clara Linnea
 
Jag skulle verkligen kunna tänka mig att sticka det här mönstret igen, kanske i grått, lite ulligare och mjukare garn för att få en annan känsla. Kanske en storlek större också, för att få en riktig myskofta.
 
Jag kan inte fatta att jag bara stickat tröjor förut, koftor äger ju!

söndag, maj 15, 2016

Min Sergel

 
Den här har väntat länge på att fotas och bloggas. Stickades klart för kanske.. 1½... 2..? år sedan och har legat färdig ovanpå stickkorgen sedan dess. Jag älskar både färger och mönster, men passformen är inte perfekt. Oket är lite för tajt trots våldsblockning. Det bästa skulle nog vara att klippa upp den till en kofta -men för stunden får den vara så här. En dag.
 
Garn: Kampes tvåtrådiga (grå och vit), fairtrade-märkt gult garn från Japan
Stickor: nr 3
Mönster: Eget
 

lördag, maj 14, 2016

hejhej!

 
Världen och tiden snurrade indeed fort denna vår, plötsligt har det gått nästan två månader sedan jag sist skrev något här. Så länge har jag aldrig pausat från bloggen någon gång. Men nu kryper energin och kreativiteten tillbaka in i kroppen.
 
På två månader har jag hunnit fira påsk hemma i höga kusten, åkt till Valencia, haft praktik på en gymnasieskola, söka femtielva olika jobb, avslutat ett par kurser och, det största av allt, köpt lägenhet tillsamman med A!
 
 
Koftan inspirerad av Pinneguris Vinterstorm klipptes upp och stickades klart, och har sen följts av en rad småprojekt; barnkläder och det gamla evighetsprojektet Linneas filt. Idag sammanföll äntligen faktorerna ledig dag, mulet väder och relativt nytvättat hår, och jag har fotat alla projekt! Det bästa sättet att få ny inspiration för mig är ofta att lägga det som gjorts till handlingarna.
 
Så nu väntar en parad av färdiga projekt.
Hoppas att ni har haft en lugnare vår än jag, det känns bra att vara tillbaka!